Lenovo ThinkPad X1 Carbon 7 Generacije review

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 7 Generacije review laptop servis

Specificni model Lenovovog ThinkPad X1 Carbon-a koji nam je poslan na pregled, prodaje se za 2,000€. Lenovo nudi slixnu verziju ThinkPad X1 Carbon 7th Gen sa Carbon Veave na sopstvenoj Web lokaciji ThinkPad, za 1800€ (posle e-kupona), razlikujui se samo po tome sto ukljucuje i vei 1TB SSD. To ocigledno smanjuje udarac o vas dzep.

Ukoliko vam je potreban laptop imamo i nasu polovni laptopovi stranicu gde mozete naci odlicne laptove po super ceni i kvalitetu.

Specifikacije

14-incni displej:

Testirano: UHD (3840k2160) IPS, sa HDR400 i Dolbi Vision, bez dodira.

Ostale opcije: VKHD (2560k1440) IPS, svetlina 300 nica;

FHD (1920k1080) IPS, 300 nita, dodir;

FHD IPS 400 nita; FHD IPS 400 gnjida sa ThinkPad Privaci Guard

Procesor: 1.9GHz Intel Core i7-8665U (testirano);

Core i5-8265U, Core i5-8365U, Core i7-8665U Grafika: UHD 620

Memorija: 8GB ili 16GB (2133MHz) LPDDR3 (16GB kao testirano)

Skladištenje: 256GB, 512GB, 1TB M.2 NVMe PCIe (512GB kao testirano)

Portovi: 2 USB-A (USB 3.2 Gen 1), 2 USB-C (Thunderbolt 3, DisplaiPort), HDMI 1.4, 3,5 mm priključak, prilagođeni ethernet port

Kamera: 720p (okrenuto prema korisniku)

Baterija: 51Vh (ocenjeno) 51,9Vh (kao testirano)

Bežična veza: Vi-Fi 5 (802.11ac MU-MIMO 2k2), Bluetooth 5.0

Operativni sistem: Windovs 10 Pro

Dimenzije (inči): 12,92 k 8,54 k 0,59 inča (14,9 mm)

Težina: 2,38 kilograma, 2,98 sa ispravljačem

Boje: Carbon Veave (crna)

Cena: 2,000€.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 7 Generacije review

Znacajno je da X1 Carbon 7th Gen ukljucuje port Thunderbolt pored kombinacije USB-A, USB-C, HDMI i prilagodjenog Ethernet porta. To omogucava podrsku za par ekrana od 4K, mada ce vam trebati nosac opremljen Thunderbolt-om da biste ga iskoristili.

Neocekivano lagan i cvrst

Godine i godine tradicionalne arhitekture „bento box-a“ ThinkPada ukazale su mi u ocekivanje da ce njegovo smanivanja biti nespretna, vodeca stvar. Nije tako sa Lenovo ThinkPad X1 Carbon 7 Generacije review, cija vas tezina od 2,38 kilograma prijatno plasi. Za to se zahvaljujemo zastitnom poklopcu od karbonskih vlakana, iako sasija od legure magnezijuma takodje dodaje tezinu. Nazalost, 4K HDR ekran koji jede bateriju moze vas naterati da nosate AC adapter, ukupne tezine do oko 3 kilograma. Poklopac naseg modela imao je poseban uzorak „Carbon Veave“.

Izgleda teksturirano (iako to stvarno nije), sa samo malo gumenog osecaja koji olaksava nasljanje. Kao i kod Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6. Gen, model 7-og generacije dobija MIL-810G sertifikat, sto znaci da je veoma otporan na pad, prosipanje i prasinu. Sa 14 mm, ovaj najnoviji model je 6 procenata tanji od prethodne generacije. Ali Lenovo ocigledno nije zrtvovao nista u smislu stabilnosti: otkrio sam da se tastatura ne krivi, a ekran tvrdoglavo odbija da se zakrivi. Uspio sam da izvijem poklopac hvatajuci gornje uglove i mahajući ih napred-nazad, ali to vodi dalje nego sto bi to normalni ljudi radili.

Ekran

Opcija 4K displeja, uparena sa HDR400 i Dolbi Vision, jednostavno je spektakularna. Odusevio sam se jednog petka popodne ne koristeci ThinkPad, radije umesto da uzivam u snimku zakljucanog ekrana Windowsa sa obale Oregona, okupanog popodnevnom svetloscu. Takva jasnoca i balans boja su retki. Postojala je samo jedna neobicna napomena: Iako ekran daje 464 nita prema nasem meracu svetla, dovoljne za srad napolju, postavke svetline su grube na visokom kraju skale. Kretanje tinejdzerskog prirasta u klizacu uzrokuje veliki pad svetline na gornjem kraju, postajuci postepeniji na donjem kraju. Lenovo kaze da je to normalno ponasanje. Ekran je takodje sjajan, sto moze stvoriti odsjaj pri dnevnoj svetlosti ili u jakim osvetljenim kancelarijama.

Prosecna web kamera, ali zvezdan zvuk

Nedavno sam proveo nekoliko odlomaka hvaleci kvalitet zvuka Samsungovog Galaxi Book S-a, koji je kombinovao vrhunsku jacinu zvuka sa bogatim zvukom (bar za laptop). Lenovo je ThinkPad X1 Carbon 7th Gen jos vise podigao standard. Dolbi, koji je isporucio tehnologiju Dolbi Vision HDR kompanije Carbon ThinkPad X1, kao i Dolbi Atmos tehnologiju koja napaja zvusnike je nadmasio samog sebe. Ne samo sto su njeni zvucnici najglasniji koje sam ikad cuo na laptopu, vec su jasnoca i ton iznenadjujuce dobri. Na testnim videozapisima jasan je pozicioni zvuk, spojen sa sveukupnim prodorom i jasnocom koja je retka kod zvucnika laptop racunara.

Naravno, ako istu muziku slusate na pristojnom skupu zvucnika ili cak dobro povezan zvucnik sa basom u donjem kraju – ThinkPad ne moze da se poredi. Pojacajte glasnocu preglasno i kvalitet se pogorsava. Zvucnici ThinkPad-a okrenuti prema dole zahtevaju cvrstu i robusnu povrsinu da odrazavaju zvuk. Ipak, ovi zvucnici mogu dostici visine koje vecina laptopa ne moze ni da dodirne.

Koristnost kamera

Vecina veb kamera je rezolucije 720p, a ni ThinkPad X1 Carbon nije drugaciji. Medjutim, implementacija kompanije Lenovo nije dobra kao drugi koju sam testirao, posebno na Microsoftovim povrsinskim uređajima. Boje izgledaju dosadno. Postoji samo jedna rucna kontrola osvetljenja i nema HDR opcija. Vise opcija web kamere sahranjeno je u softveru Vantage kompanije Lenovo, iako su previse dobro skrivene da bi bile pogodne.

Mali beli LED signalizira da je web kamera aktivna. Kao i kod prethodnih generacija, ThinkShutter vam omogucava da poklopite web kameru zbog privatnosti. Iako veb kamera omogucava prijavu lica pomocu sistema Windovs Hello, postoji i sekundarni senzor otiska prsta sa desne strane sledinske ploce. Cini se da oba funkcionisu pouzdano. Iako je web kamera mozda previse simplisticna, mikrofon nije. Lenovo ThinkPad X1 Carbon 7 Generacije review ukljucuje mikro-uredjaje sa daljim poljem za prikupljanje glasa po sobi, kao i akusticno otkazivanje odjeka za poboljsanje kvaliteta onoga sto ti mikrofoni zapravo cuju. Kontrola tastature iskljucuje mikrofon, iako smo tvrdili da to mozda nije dovoljno.

Tastatura i ugodnost

Vrhunska tastatura, kako se i ocekivalo Lenovo-ove ThinkPad tastature mogu se smatrati najboljima u poslu sa laptopom, a prema tome odgovara i ThinkPad X1 Carbon 7th Gen. Svaki kljuc je cvrst i elastican, iako malo ukocen, sa razumnim podmetacem za sletanje. Kucanje je izuzetno prijatno. Lenovo obezbedjuje tri nivoa pozadinskog osvetljenja, koji su dovoljni iako nisu narocito jaki. Lenovo zadrzava svoj ikonicni crveni TrackPoint u sredini tastature, alternativu trackpad-u postavljenom ispod razmaka. Iako je sam precizni trackpad pomalo na maloj strani, on je gladak i na njemu se moze kliknuti do sirine prsta na vrhu. Tri dugmeta iznad trackpada zamenjuju tastere misa. Podrazumevano ponasanje srednjeg dugmeta je da se krecete ako ga pritisnete i pomerite TrackPoint gore ili dole.

Neke tradicije kompanije Lenovo mogu se pokvariti. Kompanija i dalje nepoverljivo postavlja funkcijski taster u donji levi ugao. Lenovo-ov usluzni softver Vantage koji se koristi za promenu tastera Ctrl i Fn. Ova opcija je, nazalost, uklonjena. Lenovo dodaje Glance svom softveru Vantage To je jedna od retkih kritika koja se moze izjednaciti sa Lenovo-ovim softverom Vantage, koji je i dalje visoko vodostaj laptop rasunarskih usluga. Drugi je kontrolna tabla na prednjoj strani koja je sada prepuna beskorisnih reklamnih zametki. Odlozite to, a Vantage nudi brzo pregledan sazetak dostupnih sistemskih resursa i garancije.

Dodatne opcije

Takodje je vredno zaranjati u razlicite opcije konfiguracije, koje kontrolisu Lenovo-ove ispravke sopstvenog sistema, nude savete o tome kako koristiti ThinkPad i omogucavaju podesavanje funkcija poput brzog nastavka. Ako se detaljno podesite na Moje postavke uredjaja, postoje opcije za iskljucivanje i uključivanje USB portova za punjenje drugih uredjaja, plus podesavanje funkcijskih tastera, pa cak i dodavanje prilagodjenih precica. Nazalost, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 7 Generacije review ukljucuje uobicajeni kontingent Windows srodnih proizvoda. (Ponovo se sresemo, Candi Crush Friends.)

Ali postoji jedna aplikacija trece strane koju cenim: Pogled Mirametrik-a, koji uzima vrstu pracenja ociju koji se nalazi u namenskom hardveru kompanije Tobii i prilagodjava ga poslovnoj upotrebi. Glance koristi standardnu ThinkPad web kameru, ali automatski otkriva vase prisustvo i moze zakljucati vas ekran kada vas ne vidi. Moze vas upozoriti ako neko gleda preko vaseg ramena. Ako koristite dva monitora, on moze cak i zamagliti ekran koji ne gledate aktivno. Evo sledeceg trika: Ako gledate drugi ekran dok pomerate mis, kursor ce preskociti na drugi ekran – mada to radi, web kamera mora biti u stanju da vam vidi oci.

Kako funkcionise Lenovo ThinkPad x1 Carbon?

U ovom trenutku, procesor Intel Core 8. generacije, kakav je ThinkPad x1 Carbon, pokazao se sposobnim za vecinu svakodnevnih poslova. Ne moraju svi da cekaju najnovije CPU od AMD-a i Intel-a. Medjutim, imajte na umu da je izbor 4K displeja za ovu kontrolnu jedinicu rezultirao padom performansi u nekoliko testova, sto je najvise razocaravalo radni vek baterije. Nasa ThinkPad X1 Carbon jedinica za pregled je crvena na sledecim tabelama performansi, dok smo stariji ThinkPad X1 Carbon 6. gen u narandzastoj boji prikazali poredjenja generacija-generacije. Kljucna razlika je u tome sto je starija verzija koristila ekran slabije rezolucije nize rezolucije i slabije snage. Mi koristimo referentnu vrijednost PCMark 8 za mjerenje performansi koristeci proracunske tabele, videopozive i obradu teksta kao osnovnih zadataka produktivnosti.

Iako je bilo koji rezultat preko 2.000 dobar rezultat za PCMark 8 Vork, Lenovo ThinkPad x1 Carbon je pao nisko na rang listi. Kao sto cete primetiti, sva tri laptopa na dnu imaju 4K displeje, kojima je potrebna veca moc obrade. Mi koristimo Cinebench, verziju Makonovog Cinema 3D softvera, za vrednovanje performansi CPU-a. Testovi su ekvivalentni kratkom sprintu gde su tokom isticanja 2D scene naglasene sve jezgre CPU-a laptopa. ThinkPad X1 Carbon 7th Gen dobio je jedan od najboljih rezultata ovde.

Rucna kocnica je suprotno rekla:

produzeni test gde se od laptopa traži da kodira film dugometraznog filma za Android tablet. Ovaj test meri izdrzljivost laptop procesora tokom vremena, kao i mogucnosti hladjenja laptopa. ThinkPad koristi neke prilicno agresivne tehnike hladjenja i ovde se isplati. Thinkpad x1 Carbon ima primetni zvuk ventilatora, mada ne i posebno neugodno.

3DMark mjerilo „Sky Diver“ koristi se za laptopove i tablete kojima nedostaje diskretna grafika. Usli smo u testove ne ocekujuci puno. ThinkPad X1 Carbon pao je tacno u liniju sa drugim slicno konfiguriranim laptopovima, ali na vrhu pakovanja, sto je jos uvek nesto.

Zivotni vek baterije je nazalost slaba veza Lenovovog ThinkPad X1 Carbon-a, ne zahvaljujuci 4K displeju. Nas test provodimo s laptopom u rezimu Airplane i ekranom postavljenim na 250-260 nita, osvetljenost koju smatramo prikladnom za svakodnevnu upotrebu. Zatim podesavamo jacinu zvuka na srednji opseg, pricvrscujemo usne kapke i vezemo 4K video iznova i iznova u aplikaciji Vindovs Filmovi i TV dok baterija ne istekne.

Lenovo ThinkPad x1 Carbon tastatura

Nazalost, poslovni laptop koji moze da upravlja samo 6,25 sati ovih dana nije prosecan. Lenovo je poslao nasu jedinicu za pregled prethodno podesenu za maksimalne performanse, tako da smo ponovo proverili nase testove sa omogucenim maksimalnim trajanjem baterije (sto Lenovo naziva „miran rezim“). Testiranje laptopa u tihom rezimu produzilo je zivot baterije na samo sedam sati.

Nasa preporuka

Uzivao sam u koriscenju ThinkPad X1 Carbon 7. generacije. Kucanje je ugodno kao i uvek. Zabiti zvuk bio je neocekivana radost. Neizmjerno sam odusevljen kompanijskim softverom Vantage i bonus Glance alatom. Ali nema znacaja ako nemate dovoljno snage da biste je pokrenuli. Prekrasni 4K displej moze ciniti godinama bezivotne, mat ekrane ThinkPad-a, a ja ga apsolutno volim koristiti dok je ukljucen. Ali putarina koja vam je potrebna za bateriju trebalo bi da vas natera da razmislite o 1080p, posebno ako ste cesto na putu. Iako jos uvek dodelujemo 7. gen Editor-ovom izboru, takodje ga spustamo na cetiri zvezde, od pet koje smo dali prethodnoj generaciji.

Zahvale kolegama iz pcworld a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

OBAVEZNO ZAKAZIVANJE

061/262-5903

Pre dolaska obavezno zakazati termin zbog velike potraznje.